WordPress werkt met zogenaamde Thema’s of Themes.

Het WordPress ‘Thema-systeem’ is eigenlijk een manier om je website van een ‘huid’ te voorzien. De opmaak verandert, de inhoud niet. WordPress geeft je mogelijkheden om de presentatie van je inhoud te controleren.

Een WordPress Theme of Thema bevat een aantal bestanden die samenwerken om een grafische representatie te geven van een website. Deze bestanden noemt men ook wel de Template-bestanden. Een Thema verandert de manier van presentatie van de website, zonder de onderliggende software te veranderen. Themas bevatten Template-bestanden, beeldbestanden (*.jpg, *.gif), style sheets (*.css) of bestanden met code (*.php).

Stel dat je een website hebt over kaas en worst. Door het gebruik van WordPress Template-bestanden, kun je de berichten in de kaas-catergorie er anders laten uit zien dan de berichten in de worst-categorie. Een krachtige controle over hoe verschillende webpagina’s en categorie├źn er uit komen te zien op jouw website.

Waar vind ik Thema’s?

Themeforest Thema's voor WordPress

Ik verwijs mensen meestal naar de website van Themeforest. Hier kun je duizenden Thema’s vinden die voor 35 Dollar te downloaden zijn. Deze Thema’s hebben een professionele uitstraling en zijn goed in te stellen en aan te passen. Bovendien kun je op het betreffende forum van het Thema veel antwoorden krijgen op vragen. Binnnen enkele dagen heb je dan antwoord. Kijk ook vooral naar de beschikbare documentatie of video-instructies.

Het gebruik van Thema’s

WordPress stelt een aantal Thema’s ter beschikking. Deze zijn gecontroleerd en werken prima. Je kunt in het Dashboard in WordPress tussen de verschillende Thema’s schakelen. Ik stel meestal een Thema voor dat past bij jouw website en kijk daarbij vooral naar hoe gebruiksvriendelijk het is.